Resultat

Bakgrund

Analysen är gjord på 728 artiklar som helt eller delvis handlar om svenska fotbollssupportrar. Texterna har publicerats i Aftonbladet, Expressen/GT/KvP, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Göteborgs-Posten, Metro och City under åren 2011 och 2012. Valet av säsonger grundar sig i att vi ville kunna ge en insikt i hur läget ser ut just nu, samtidigt som 2011 ansågs vara ett stökigt år och 2012 ett lugnt sådant. Bilden blir då mer rättvis än om vi hade valt att enbart analysera en enskild säsong.

1. Beskriver pressen supportrar på ett negativt sätt?

res1

Framställning av fotbollssupportrar i svensk press. n=445 (2011), n=283 (2012), n=728 (totalt)

Ja, generellt, vilket går att se i diagrammet ovan som visar värderingen i artiklar som i någon utsträckning handlar om supportrar.

Det ska dock sägas att det finns en tydlig skillnad mellan de två säsongerna. Fast trots att 2012 ansågs vara ett lugnt år på läktarna skrevs det likväl övervägande negativt om supportrar.

2. Vem får komma till tals i artiklar som handlar om supportrar?

res2

Agerande aktör i nyhetsmaterial (i huvudsak supporterrelaterat) efter ämne

Spelare, tränare och makthavare av olika slag – men sällan supportrar själva. Diagrammet ovan visar fördelningen av agerande aktör, alltså personen som intervjuas och får göra sin röst hörd, i nyhetsartiklar som huvudsakligen handlar om supportrar. Aktörkategorin “Övrigt” innehåller i företrädesvis poliser, politiker och andra makthavare.

Resultaten är uppdelade efter artikelns ämne. Noterbart är att supportrar av något slag bara intervjuas i ungefär var femte artikel som handlar om politik och policy kring supportrar.

3. Vem utmålas som ansvarig för brottsliga handlingar?

res3

Pluralistisk framställning av supportrar i nyhetsmaterial om våld/hot/skadegörelse, n= 188

I bara en tredjedel av fallen är det individerna som faktiskt begår de brottsliga handlingarna som får skulden. Oftast pekar man istället ut den kollektiva supporterskaran som ansvarig för det som skett.

Se fler resultat här.

Läs våra analyser och slutsatser här.